måndag 1 februari 2016

SO- Vecka 5

Samhällskunskap vecka 5
Vi arbetar denna vecka med uppgiften "Mänskliga rättigheter och jag"
Finns på Digilär.se
Samhällskunskap
Rättskipning och rättigheter
Mänskliga rättigheter
Arbetsuppgifter
Min Lärares uppgift


Mänskliga rättigheterna och jag
Även om det är mer än 200 år sedan den franska revolutionen så påverkar den fortfarande ditt och din familjs liv. Att du har de rättigheter och skyldigheter du har idag beror till stor del på det som hände då.
Nedan finner ni några blad med mänskliga rättigheter, dels Förklaringen om människans rättigheter (1789) och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (1948). Det skiljer nästan 200 år mellan texterna.
I löpande text (max 2st A4) ska du nu få redogöra för vad du tycker och tänker om de mänskliga rättigheterna. Var noga med att hela tiden motivera/förklara dina val och åsikter.

1. Fundera över vilka likheter och skillnader du ser mellan texterna. Hittar du några skillnader? Vad tror du de beror på i så fall?
2. Hur ser det ut egentligen tycker du? Hade alla mänskliga rättigheter på 1700- talet? Hur ser det ut nu på 2000-talet? (Samhällsstrukturer)
3. Hur har de mänskliga rättigheterna påverkat ditt liv? Tänk så här: om vi inte hade mänskliga rättigheter – hur tror du att det hade sett ut då?
4. Hur ser det ut med de mänskliga rättigheterna i Sverige i dag, fungerar det bra?
5. Ge exempel på några situationer i världen idag där människor förnekas sina mänskliga rättigheter.  T.ex. HBTQ, samkönade äktenskap etc.
6. Ser du några problem eller svårigheter med rättigheterna? Hur skulle du lösa de problemen i så fall?

7. Kommer texten från 1948 att räcka i framtiden tror du? Är det något som du skulle vilja förändra i den (t ex ta bort, lägga till, skriva om)? Motivera vad du skulle vilja förändra, och varför. Om du tror att texten räcker så vill jag också att du motiverar varför du tror det. Leta ytterligare info på internet om så önskas, var noga med att ta med källhänvisning samt källkritik.

Hela texten i sin helhet finns inlagd på digilär.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.