onsdag 12 april 2017

Arbetsområde - kemikalier i vår vardag

I detta arbetsområde får du chansen att undersöka någon kemikalie som du stöter på ur din vardag. Det kan t.ex. vara rengöringsprodukter, kosmetika, färger eller bränslen. Men vi stöter även på olika kemikalier som finns i vår mat i form av färgämnen, smakämnen och andra tillsatser. Kemikaleier finns bland annat i olika plaster, i teflonet i stekpannan och i våra kläder.
  • Välj en produkt eller ett visst ämne som du tar reda på mer om
  • Av vad är produkten uppbyggd (kemiska föreningar/blandningar)? 
  • Är det en farlig produkt? Varför och Hur ska man hantera den i så fall?
  • Hur tillverkas produkten? Kan man tillverka den själv?
  • Ta reda på var forskare och kunniga personer säger om dessa kemikalier
I diskussionen sedan resonerar du kring:
  • Hur vi ska tänka i vår vardag så att vi är rädda om oss själva och miljön?
  •  Vad ska vi göra för att vi ska sträva efter en hållbar utveckling och värna om vår natur och jordens resurser? 
Läs mer:
Det finns gott om bra information för den som vill veta mer om kemikalier i miljön och hur de kan tänkas påverka oss. Här finns några bra källor fler finns....
Bok: Handla rätt för en giftfri barndom (2012, Lux förlag) av Anne Lagerqvist, Christine Ribbing, Karin Wallis
Kemikalieinspektionen
http://ki.se/forskning/tema-kemikalier-i-vardagen
Naturskyddsföreningen
EU:s "Candidate list of substances of very high concern for authorization"
Svenska Dagbladets experiment, Bisfenolfällan

Lämnas in här senast onsdag 3 maj 12:00 

Mål/Förmågor

Kemi - Årskurs 7-9

Eleven behöver utveckla vidare sin förmåga att använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle.

Centralt innehåll

Kemi - Årskurs 7-9

Kemin i vardagen och samhället

Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.
Hur man hanterar kemikalier och brandfarliga ämnen på ett säkert sätt.
Aktuella samhällsfrågor som rör kemi.

Kemins metoder och arbetssätt

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi.

Kunskapskrav

Kemi - Årskurs 7-9

E-nivåC-nivåA-nivå
Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då enkelt identifierbara kemiska samband och ger exempel på energiomvandlingar och materiens kretslopp.Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då förhållandevis komplexa kemiska samband och förklarar och visar på samband mellan energiomvandlingar och materiens kretslopp.Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa kemiska samband och förklarar och generaliserar kring energiomvandlingar och materiens kretslopp.
Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.
Eleven kan beskriva och ge exempel några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.Eleven kan förklara och visa på samband mellan några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.Eleven kan förklara och generalisera kring några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.